Spring til indhold
Home » 6 tips til at passe ekstra godt på dine tænder

6 tips til at passe ekstra godt på dine tænder

  Vi mennesker udvikler os hele tiden, og det samme gør vores tænder! Vores tænder skal, ligesom resten af kroppen, passes og plejes. Undlader vi at passe og pleje vores tænder, kan det have store konsekvenser som eksempelvis huller i tænderne, tandpine og meget andet. Det er derfor vigtigt, at du gennem hele dit liv sørger for at prioritere tandplejning. Vil du vide mere om tandplejning? Så kan du læse med herunder, hvor du får 6 forskellige tips til at passe ekstra godt på dine tænder.

  Husk altid tandbørsten

  Du har sikkert hørt sætningen: ”du får huller i tænderne, hvis du ikke børster dem” mange gange i dit liv. Selvom det hurtigt kan blive trættende at høre fra både tandlæger og forældre, er det så sandt, som det er sagt. Hvis du ønsker at pleje dine tænder, er det bedste du kan gøre at børste dine tænder. Tandlægerne anbefaler, at du børster tænder mindst to gange om dagen.

  Mange vælger at børste tænder om morgenen, når de står op, og om aftenen, når de går i seng. Når du børster dine tænder, fjerner du både madrester og bakterier, der kan være skadelige for dine tænder. Fjerner du ikke bakterier fra dine tænder, kan du desværre risikere at bakterierne ætser tænderne. Dette kan i sidste ende føre til huller. Det er altså vigtigt, at du altid husker tandbørsten!

  Overvej dit sukkerindtag

  Som barn har du garanteret fået at vide, at slik og sukker giver huller i tænderne. Der er faktisk noget om snakken! Hvis du ønsker et smukt og velplejet tandsæt, der holder hele livet, er det vigtigt, at du overvejer dit generelle sukkerindtag. Sukker øger risikoen for tandskader, fordi bakterierne i munden lever af sukker, som omdannes til syre.

  Denne syre kan skade dine tænder, hvis du ikke sørger for at børste dem ordentligt og skrue ned for sukkerindtaget. Du skal selvfølgelig ikke undgå sukker resten af dit liv, men du kan prøve at undgå produkter, som indeholder store mængder sukker og syre. Dette kunne eksempelvis være energidrik, saftevand eller sodavand.

  Undgå tobak

  Det er for de fleste mennesker ingen hemmelighed, at tobaksvarer som eksempelvis cigaretter misfarver og skader tænderne. Dette gælder især, hvis man er regelmæssig ryger eller forbruger af tobaksvarer. Du har måske selv mødt en erfaren ryger, der har dårlig mundhygiejne og grimme tænder. Ønsker du derfor at bevare dine rene og velplejede tænder, er det en god ide at undgå diverse forskellige tobaksvarer!

  Regelmæssige tandlæsebesøg

  Uanset hvor velplejede og flotte dine tænder er, er det vigtigt, at du husker at besøge din tandlæge regelmæssigt. På denne måde er du aldrig i tvivl om, om dine tænder er i den rette tilstand eller ej. Derudover kan du ved tandlægen få en masse brugbare tips og tricks til, hvordan du selv kan opretholde dine flotte tænder. Det anbefales, at du besøger din tandlæge mindst et par gange om året. Det er op til dig at vurdere, hvor regelmæssige dine tandlægebesøg skal være. Nogle går mere til tandlægen end andre!

  Vælg den rigtige tandpasta

  Det lyder måske skørt, men din tandpasta kan faktisk have indflydelse på dine tænders generelle tilstand. Mange tror, at tandpasta fjerner bakterier, men dette er altså ikke tilfældet. Du kan dog finde tandpasta, der er med til at formindske mulige huller. Hvis du ønsker en effektiv tandpasta, der kan formindske dine huller og tandskader, skal du vælge en tandpasta med et højere indeholder af fluor. Fluor beskytter nemlig emaljen på dine tænder, og er derfor med til at beskytte dine tænder. Du kan finde et stort udvalg af tandpasta med fluor i diverse danske supermarkeder.

  Brug tandtråd

  Sidst, men bestemt ikke mindst, er det altid en god ide at inkorporere tandtråd i sin tandplejningsproces, hvis man ønsker at vedligeholde sine fine tænder. Din tandlæge har garanteret allerede fortalt dig det, men der er altså mange forskellige fordele ved at bruge tandtråd! Med effektiv tandtråd fjerner du nemlig både plak og madrester, der har samlet sig mellem tænderne i løbet af dagen.

  Derudover stimulerer tandtrådet også tandkødet, som kan være med til at modvirke opbyggede bakterier og irritationer i munden. Der er absolut kun fordele ved at gøre brug af tandtråd! Det er bare med at finde den bedste tandtråd i det nærmeste supermarked.