Spring til indhold
Home » Derfor er din søvn vigtig for din træning og sundhed

Derfor er din søvn vigtig for din træning og sundhed

  Uanset om du træner hårdt og løfter tungt, eller du tager en god gåtur med hunden på daglig basis, så er det vigtigt med god søvn. De fleste mennesker ender med at bruge cirka en tredjedel af deres liv på at sove, og det har stor betydning for ikke kun dit generelle velbefindende, men også din sundhed og træningspræstationer.

  Din krops fysiske formåen og dit søvnmønster hænger uløseligt sammen, og her får du forklaringen på, hvorfor det forholder sig sådan.

  Hvorfor har kroppen brug for søvn?

  Forskerne og videnskaben er stadig ikke 100% sikre på, hvad der præcis foregår under søvnen, men når du lukker øjnene, sætter kroppen gang i en række forskellige processer. Dagens mange indtryk skal hjernen have bearbejdet, og din krop skal slappe af og hvile ud på de fysiske ting, du har lavet i løbet af dagen.

  Hvad videnskaben dog hurtigt kan blive enige om, er at søvn af vigtigt for både sjæl og krop, hvis du vil træne og have et godt helbred resten af dine dage.

  Det er ikke nok at prioritere træning, hvis du vil opnå resultater. Du skal tænke mere holistisk, når det kommer til din krops præstation – om den er fysisk eller mental. Er din krop sulten, træt, skadet eller andet, vil det naturligvis have en indflydelse på din evne til at udføre opgaver og generelt have det godt.

  Hvorfor er søvn vigtig for din træning?

  Når du træner, udsætter du din krop for en øget belastning. Vil du have musklerne til at vokse, skal du træne tungt med vægte, men det kræver også tid til at kroppen kan restituere og genopbygge muskelmasse efter endt træning.

  Under tung vægttræning vil muskelfibrene blive ødelagt, og det er genopbygningen af muskelfibrene, der giver dig større og stærkere muskler. Du skal derfor holde pauser og lade kroppen få lov til at hele, før du igen kaster dig over din træning.

  Det gælder også, hvis du løber eller dyrker andre former for motion: Din krop har brug for at restituere ovenpå en hård fysisk udfordring, før den igen er fit-for-fight. Søvn er i den forbindelse afgørende, så husk at få de gode timer.

  Søvn er også vigtigt for fedtforbrændingen

  Også når du vil tabe dig, er søvnen afgørende. Hvis du ikke sover nok, vil kroppen producere mere af stress-hormonet kortisol. Det medfører en række ting som øget følelse af stress og irritation og nedsat evne til at falde i søvn. Dog vil det også ofte øge din sult, fordi kroppen kort og godt mangler energi.

  Misser du nogle gode timers søvn, vil kroppen tro, at den er i alarmberedskab, og derfor udskiller du naturligt mere af stresshormonet kortisol. Det kan hurtigt blive en ond cirkel, hvor du ikke får sovet nok, stresser kroppen, der til sidst hverken vil fra eller til.

  Hvis du er i gang med et vægttab, bør du udover at spise rigtigt og bevæge dig mere også sørge for, at du får nok timers nattesøvn. Det vil tilsammen give dig de bedste og hurtigste resultater på vægten.

  Sådan sikrer du dig en bedre søvn

  Der er mange gode grunde til, at du skal huske at sove nok, hvis du vil holde dig sund, rask og rørig. Hvis du vil træne den gode søvnrutine og sikre dig, at du får timer nok, kan du følge vores 3 korte, men effektive råd:

  • Gå så vidt muligt i seng og stå op på samme tid hver eneste dag – også i weekenden.
  • Sørg for at undgå skærme en time før sengetid.
  • Motion hjælper med en naturlig træthedsfølelse, så vær aktiv 30 minutter om dagen.
  • Brug evt. en tungere dyne, f.eks. en tyngdedyne.